Siirry pääsisältöön
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.
Kaakkois-Suomen Näkövammaisten logo.

Toi­min­nas­sa ta­pah­tu­nut

Nokkosperhonen_kukassa.

Tällä sivulla

Työikäisten seminaari 20.-21.10.2023, Imatran Kylpylässä.

Kaakkois-Suomen TE-toimistosta seminaariin osallistuivat johtaja Jari Saarinen ja palvelupäällikkö Virve Haiko. Muita osallistujia olivat Näkövammaisten liitosta järjestöpäällikkö Markku Möttönen sekä työikäisiä näkövammaisia eri puolelta Kaakkois-Suomea.

TE-toimiston johtaja Jari Saarinen kertoi tulevasta muutoksesta, kun TE-palvelut siirtyvät kuntien järjestämisvastuulle 1.1.2025. Muita aiheita olivat palkkatukiuudistuksen muutokset ja tutustuimme Työkanava Oy:n.

Kuultiin mitä kaikkea tukea ja neuvontaa on saatavilla yrittäjyyteen TE-toimistosta. Yrittäjyyteen liittyen kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon, jossa autetaan mielellään eri vaihtoehtojen selvittämisessä.

Kuultiin mitä työikäiset ovat kokeneet, kun ovat menettäneet tai menettämässä näkönsä työuran aikana. Kuulimme onnistuneen kokemuksen, jossa kaikki meni todella hienosti työntekijän sekä työnantajan taholta. Oli päästy yhteiseen näkemykseen ja työskentely jatkuu edelleen osa-aikaisesti. Ikävää oli kuitenkin kuulla myös työnantajan sekä työkavereiden joustamattomuudesta työtehtävien sovittelun suhteen, henkilöstö- ja rekrytointiasioiden ammattilaisten osaamattomuudesta ja haluttomuudesta auttaa kriisin keskellä. Meistä jokainen voi vain kuvitella tunteen, kun elämä muuttuu näön heiketessä ja työnantajan taholta saat tuen sijaan lähinnä painostusta irtisanoutumiseen. Onneksi tässäkin tapauksessa oli kuitenkin saatu apua Näkövammaisten keskusliiton kautta, jossa osaava henkilö oli tukenut prosessissa ja auttanut, että asiat etenivät lain mukaisesti.


Kesäleiri 2.-4.8.2023 Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Lappeenrannassa.

Kesäleiriä vietimme liikunnan ja käsityökurssin merkeissä. Joka aamu jumpattiin jonka jälkeen lenkkeilimme. Pelasimme pihapelejä mm. mölkkyä aurinkoisessa Marjolassa. Toisena leiripäivänä teimme opastetun kaupunkikierroksen Lappeenrannan kaupungissa. Vietimme myös aikaa satamassa sekä hiekkaveistosalueella. Käsityökurssilaiset tekivät avaimen periä ja jalkakylpyporeita.


Näkövammaisten liiton kesäpäivät 9.-11.6. Jyväskylässä.

Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta osallistui yhteensä 55 henkilöä kesäpäiville. Ohjelmassa oli mm. Mihin menet äänikirja? -paneelikeskustelua sekä teatteri- ja musiikkiesityksiä. Lauantaina oli mahdollista osallistua Päijänne-risteilylle tai tutustua Aalto2-museokeskukseen ja Aallon perusnäyttelyyn tai käydä Naissaaressa ja Pandan tehtaanmyymälässä. Illalla nautimme liitton tarjoaman 95-vuotisjuhlaillallisen.


Kevätleiri 31.3.-2.4.2023 Loma- ja kokoushotelli Marjolassa, Lappeenrannassa.

Kevätleiriä vietimme liikunnan- ja käsityökurssin merkeissä. Liikunnan ohjaajan johdolla jumppailtiin ja lenkkeiltiin sekä kisailtiin joukkueina talviolympialaisten merkeissä. Lajeina oli mm. tandemhiihtoa ja köydenvetoa. Käsityökurssilla koristeltiin mm. kukkaruukkuja.

Leirin päätteeksi pidettiin 2.4. kevätkokous.

 

Hiekkaveistos.
Koristeltu_kukkaruukku.