Etelä-Karjalan Nä­kö­vam­mai­set ry - Viik­ko­tie­do­te

Viikkotiedotteessa muutokset ja viikon ajankohtaiset tapahtumat ja muuta tiedotettavaa.
Käsityönä tehty satiinilankapunokset kirkkailla väreillä

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
Viikko 14-15

Koronavirustilanne Etelä-Karjalassa on hyvin hälyttävä. Alueellinen valmius on heikentynyt. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 6.4.2021: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Tilannekuva päivitetään Etelä-Karjalassa seuraavan kerran 13.4.2021.Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Lisätiedot: https://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx

Yhdistyksen kerhotoiminta on keskeytetty 30.4. saakka.


Asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla.

Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. p. 0404860056

Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com

HUOM!! SÄHKÖPOSTIOSOITE MUUTTUI

UUSI TOIMISTON SÄHKÖPOSTI:

eknakovammaiset@gmail.com

Piristyskisan voittaja

Piristyskisan voitti Anja Haakana, Parikkalasta. Anja tekee omaksi ja muiden iloksi käsin Molla-Maijoja. Laitamme kuvan yhdistyksen Facebook sivuille. Onnittelut Anjalle!

Yhdistyksen jäsentiedote 2-2021 ilmestyy viikolla 16. Siinä on kokouskutsu yhdistyksen kevätkokoukseen, joka pidetään 26.5. 

korona-ajan tapaamisia ja liikuntaryhmät

Korona-aika rajoittaa fyysisiä tapaamisia ja liikuntaryhmät ovat tauoilla. Liikkumiseen on kuitenkin monia mahdollisuuksia. Kevät saapuu kovaa kyytiä ja mahdollistaa taas erilaisia omatoimisia ulkoliikuntamuotoja. Lisäksi on mahdollista osallistua etäyhteydellä erilaisiin liikuntatuokioihin.  Liikuntatoimi järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia livejumppia arkipäivisin maanantaista torstaihin. Jumpat on YouTube livejumppia ja niistä jää tallenteet (pl. FasciaMethod-tunnit). Jumpat löytyvät ”Lappeenranta liikuntatoimi” YouTube-sivulta. Lisätietoja jumpista ja osallistumisohjeet: Videojumpat - Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi)
Meitä liikuntatoimen ohjaajia osallistui Ikäinstituutin järjestämään Voimaa etäjumpasta -kouluttajakoulutukseen. Mikäli teidän järjestössä on pohdittu etäjumppien aloittamista, mutta haluaisitte lisätietoja ja apua jumppien aloittamiseen, olettehan yhteydessä meihin. Annamme mielellämme vinkkejä ja apua toiminnan käynnistämiseen ja voimme esimerkiksi ohjata näytetunnin. Etäjumppa voi hyvin olla toteutettu kaksisuuntaisella videoyhteydellä, jolloin ohjaaja näkee osallistujat ja vuorovaikutusta on tilanteessa enemmän. Tällaiset etäjumpat on helppo yhdistää myös keskusteluryhmiin, jos teillä on jo sellaisia olemassa. Mikäli järjestönne haluaa kokeilla etäjumppaa, on meidän liikuntatoimen ohjaajien mahdollista ohjata teille kokeilukerta.  

Lisätiedot: Jenni Lehti, erityisliikunnanohjaaja, puh.0400157514

Ulla Pyysalo, liikunnanohjaaja, puh. 0406742869


EU:n vammaiskortti

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, joka toimii vammaisten henkilöiden kommunikoinnin ja osallistumisen apuvälineenä Suomessa ja EU:n alueella. Vammaiskortilla vammainen ihminen voi osoittaa vammaisuutensa sekä avustaja tarpeensa esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, erilaisissa tapahtumissa sekä palveluissa. Se on samanlainen kaikissa maissa.

Kuka voi saada vammaiskortin

Vammaiskortin saamisen perusteena on jokin jo voimassa oleva päätös. Vammaiskorttiin oikeuttavia päätöksiä ovat:

Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuki
Kelan 16 vuotta täyttäneen vammaistuki
Kelan eläkettä saavan hoitotuki
Kuulovammaisen tulkkauspäätös (A)
Kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspäätös (A)
Puhevammaisen tulkkauspäätös (A)
Omaishoitosopimus (vammaiskortti tarkoitettu omaishoidettavalle) (A)
Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös
Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuen päätös (ns. kuljetuspalvelupäätös)
Päätös saattajapalvelusta (osana VPL:n kuljetuspalvelua tai SHL:n mukainen liikkumista tukeva päätös) (A)
Vammaispalvelulain mukainen palveluasumispäätös (A)
Vammaispalvelulain mukainen Henkilökohtainen apu -päätös (A)
Vammaispalvelulain mukainen päivätoimintapäätös
Erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A)
Näkövammaiskortti (A)
Erityisen tuen päätös (A).
Jos yllä olevassa listassa päätöksen yhteydessä on (A)-symboli, saa vammainen henkilö kyseisellä päätöksellä halutessaan korttiinsa myös A-merkinnän. A-merkinnällä voi todentaa avustajan tai tukihenkilön tarpeen tai mukanaolon.

Vammaiskortin hakeminen

Vammaiskortin hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ensin tehdään tilauslupahakemus Kelaan lomakkeella VK1, joka löytyy Kelan sivuilta tai on noudettavissa Kelan palvelupisteistä. Tilauslupahakemuksessa tilaaja kertoo, minkä päätöksen perusteella hakee korttia ja liittää hakemuksen liitteeksi kyseisen päätöksen, ellei päätös perustu Kelan maksamiin etuuksiin.

Kun Kela on saanut hakemuksen ja todennut hakijalla olevan oikeuden kortin tilaamiseen, se lähettää hakijan hakemukseen kirjaamaan sähköpostiin kortin tilausta varten linkin. Linkki on voimassa neljä kuukautta. Linkistä avautuu korttinäkymä, jossa pääsee lisäämään korttia varten hakijan valokuvan. Valokuva voi olla mikä tahansa kasvokuva, josta hakija on tunnistettavissa. Kun valokuva on lisätty ja hakijan tietojen oikeellisuus vielä tarkistettu, siirrytään kortin maksamisvaiheeseen ja kun 10 €:n maksu on suoritettu, etenee kortin tilaus Vammaiskorttitoimistoon, josta kortti postitetaan hakijalle. Kortti on voimassa 10 vuotta. Jos kortti katoaa, siitä kannattaa ilmoittaa Vammaiskorttitoimistoon.

Missä vammaiskortti käy

Vammaiskortti kannattaa pitää mukana aina liikkuessaan, sillä sen avulla voi saada esimerkiksi avustajan maksutta erilaisiin tapahtumiin, liikennevälineisiin tai palveluihin. Vammaiskortin hyväksyviä kohteita ovat mm. monet museot, festivaalit, liikuntapaikat, teatterit sekä joidenkin kaupunkien joukkoliikennevälineet. Myös VR:llä A-merkinnällä varustetusta vammaiskortista on hyötyä, sillä sen avulla voi osoittaa oikeutensa maksuttomaan saattajaan.

EU:n alueella vammaiskortti on voimassa tällä hetkellä kahdeksassa maassa: Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa, Sloveniassa ja Romaniassa. Lisäksi Euroopan komissio ehdottaa uudessa Vammaisstrategiassaan, että kaikki EU:n maat ottavat eurooppalaisen vammaiskortin käyttöön vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lähteet: www.kela.fi/vammaiskortti, www.vammaiskortti.fi

Vammaiskorttitoimiston asiakaspalvelu: puh. 0800-122533, avoinna ark. ma-ti klo 9–12 ja ke klo 12–15

Tiedote löytyy myös Näkövammaisten liiton verkkosivuilta

https://www.nkl.fi/fi/artikkeli/eun-vammaiskortti

Hyvää kevättä toivotellen, Vuokko Jantunen, toimeentuloturvan asiantuntija, p. 050 526 3725, vuokko.jantunen@nkl.fi

Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2020 parhaana kotimaisena kuunnelmana Liisa Pöntisen käsikirjoittaman ja ohjaaman Yöperhonen-kuunnelman. Raati valitsi Pöntisen myös Vuoden ääninäyttelijäksi.

Yöperhonen on kuvaus Amy Johnsonin lennosta yksin Englannista Australiaan toukokuussa 1930. Yksinlennon ympärille punoutuu Johnsonin elämäntarina. Kuunnelma välittää kuulijalleen lentämisen hurman, vaaran tunteen, mutta myös mielen täyttävän tyhjyyden tavoitteen saavuttamisen jälkeen.

Monologimaisessa Yöperhonen-kuunnelmassa Pöntinen kuljettaa herkästi lentäjä Amy Johnsonin tarinaa ja esittää yhdessä äänisuunnittelija Jussi Kraftin kanssa säveltämänsä musiikin. Pöntinen elää lentäjän tunteet ja kokemukset vahvasti.

Sokeain kuunnelmaraati iloitsee erityisesti siitä, että uusi, omaperäinen teatterintekijä on löytänyt kuunnelman antamat mahdollisuudet. 

Liisa Pöntinen (s. 1987) on valmistunut näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta vuonna 2011. Hänet on aiemmin palkittu parhaan naisnäyttelijän palkinnolla Venäjällä kansainvälisellä Dostojevski-teatterifestivaalilla. Yöperhonen on Liisa Pöntisen ensimmäinen kuunnelmatyö. 

Sokeain kuunnelmapalkinto jaetaan nyt 54. kerran. Voittajan valitsee kuusijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä.

Raadin taustayhteisö on valtakunnallinen kulttuuriyhdistys Näkövammaisten Kulttuuripalvelu 

Voittaja valittiin Ylen vuonna 2020 radiokanavilla ja Yle Areenassa esittämistä kotimaisista kuunnelmista. Uusia kuunnelmia julkaistiin kymmenen ja kuunnelmasarjoja kuusi.

Yöperhosen voi kuunnella Yle Areenassa:

https://areena.yle.fi/audio/1-50437927

Kuunnelma esitetään uusintana Ylen Radio 1:ssä su 11.4. klo 15.00 ja ma 12.4.klo 19.02.

Lisätietoja: Sokeain kuunnelmaraadin puheenjohtaja Mikko Ojanen, p.050 581 7770, m.ojanen@luukku.com

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kulttuurituottaja Tanja Rantalainen, p. 040 964 9288, tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi

Puheenjohtaja Susanna Kovasin ei ole tavattavissa ajalla 13.- 25.4.2021 Kiireellisissä asioissa ota yhteys varapuheenjohtajaan: Mikko Ojanen, p 050 581 7770, m.ojanen@luukku.com tai jätä viesti toimistoon, p. 0404860056

Terveisin, Nadja

toimistosihteeri

 

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

 Viikko 13

Koronavirustilanne Etelä-Karjalassa on hyvin hälyttävä. Alueellinen valmius on heikentynyt. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 23.3.2021: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Lisätiedot: https://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki

 

Yhdistyksen kerhotoiminta keskeytetty 30.4. saakka. 

 

ÄÄNIJULKAISUT

Lappeenrannan seurakuntien Seurakuntatervehdys 3-2021 on kuunneltavissa Luetus-ohjelmassa ja postitettu Daisynä 29.3.

 

KELA. MATKAKORVAUKSET

Kela korvaa 27.3.2021 alkaen vuoden loppuun saakka koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannukset. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa, eli sama kuin muissakin Kelan korvaamissa terveydenhuoltoon suuntautuvissa matkoissa.

Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai julkisen liikenteen yhteyksiä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen myös taksimatkasta. Jotta taksimatkan koronarokotukseen voi saada Kelan korvaamana, pitää se tilata alueellisesta Kela-taksin tilausnumerosta, joka on

Etelä-Karjalassa 0800 50 123

Samasta numerosta asiakas voi tilata myös Kela-taksin päästäkseen koronatestiin. Jos koronatestiaika on saatu ns. Drive-in-testiasemalle, jossa autosta ei poistuta, asiakas maksaa vain yhdensuuntaisen matkan omavastuuosuuden eli 25 euroa

 

Auringonsäde kultainen

pajun herättää.

Lämpimästi poskea sen

hiljaa silittää.

- Kevät on tullut, herää jo!

kuiskaa korvaan tuon.

- Katso ympärillesi,

kevään sulle suon.

Aika on silmut avata

pajut pehmentää.

Silkkinukalla kaunistaa

kevätelämää.

 

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ!

 

Ystävällisin terveisin, Nadja

toimistosihteeri

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Viikko 12

Koronavirustilanne Etelä-Karjalassa on hyvin hälyttävä. Alueellinen valmius on heikentynyt. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 23.3.2021: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa.

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.

Lisätiedot: https://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki

 

Maaliskuun kaikki tapahtumat ja kerhot on peruttu kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi.

Asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla.

Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. p. 0404860056

Sähköposti: eknakovammaiset@gmail.com

 

HUOM!! SÄHKÖPOSTIOSOITE MUUTTUI

UUSI TOIMISTON SÄHKÖPOSTI:

eknakovammaiset@gmail.com

 

Korona-ajan piristyskisa 
Pääsiäisen alla on hyvä, vaikka askarrella tai tehdä kivoja runoja. Me yhdistyksessä haluamme tietää, millainen on mukava ja turvallinen korona-ajan piristys? Arvomme kaikkien vastanneiden kesken 3 kpl yllätyspalkintoa, jonka postitamme kotiin. Vastaukset yhdistyksen toimistoon soittamalla p 040 486 0056 tai sähköpostilla: eknakovammaiset@gmail.com

31.3. klo 14.00 mennessä. Kisaan voi osallistua myös yhdistyksen Facebook-sivulla. Voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Voittajien nimet julkaistaan huhtikuussa viikkotiedotteessa ja Facebookissa.  
Onnea kisaan! 

 

Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry (MTLH) järjestää yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa tuetun loman 16.9.-19.9.2021 Koivupuistossa. Loma järjestetään Veikkauksen tuella.

Kenelle loma on tarkoitettu? 

Työt takana -lomat on tarkoitettu 60-74-vuotiaille hakijoille. Ikärajat ovat ohjeellisia.

Loman sisältö

Lomaan sisältyy majoitus, täysihoito ja ohjelma. Lomien tavoitteena on mahdollistaa arjesta irtautuminen, sosiaalinen kanssakäyminen sekä lomalaisen virkistyminen. Lomaohjelmassa on luentoja, ohjattuja ryhmäkeskusteluja, kuntotesti ja testipalaute, ohjattua liikuntaa ja muuta harrastetoimintaa. 

Loman omavastuuosuus on 60 €/hlö.

Lomalle hakeminen

Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Loman hakuaika päättyy 16.06.2021. Lomahakemuksen voi tehdä sähköisesti www.mtlh.fi- Ulkoinen linkki tai tilata hakemuksen MTLH:n toimistolta p. 0102193460 tai lomat@mtlh.fi.

Lisätietoa tuetun loman hakemisesta ja myöntämisestä: www.mtlh.fi- Ulkoinen linkki tai tiedottaja Sirpa Otava, p. +358405670628 tai sirpa.otava@mtlh.fi.

 

 

Ystävällisin terveisin, Nadja

toimistosihteeri

 

*****

Viikko 11
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.
Lisätiedot: https://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx
Eksote on avannut oman koronarokotusneuvontaa antavan puhelinpalvelun.
Puhelinpalvelu toimii maanantaista perjantaihin klo 9–16. Rokotusneuvontaa saa numerosta 05 352 2355. Neuvontanumerosta saat vain yleistä neuvontaa Eksoten alueen koronarokotuksista. Puhelinpalvelun kautta ei voi tällä hetkellä varata koronarokotusaikoja.

Korona-tilanteen vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Näkövammaisen palveluopas 2021:
Saatavana painettuna versiona yhdistyksen toimistosta. Soita toimiston numeroon, niin postitamme sen Sinulle. Löytyy myös NKL:n nettisivuilta: 
https://www.nkl.fi/fi/palveluopas?fbclid=IwAR2ViLAxarTYQxoVV8o-AQGLN9QWnfYbOaI4aWcqKlk4ajNnZV25XrsGlCw

Korona-ajan piristyskisa 
Pääsiäis
en alla on hyvä, vaikka askarrella tai tehdä kivoja runoja. Me yhdistyksessä haluamme tietää, millainen on mukava ja turvallinen korona-ajan piristys? Arvomme kaikkien vastanneiden kesken 3 kpl yllätyspalkintoa, jonka postitamme kotiin. Vastaukset yhdistyksen toimistoon soittamalla p 040 486 0056 tai sähköpostilla: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi  31.3. klo 14.00 mennessä. Kisaan voi osallistua myös yhdistyksen Facebook-sivulla. Voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä. Voittajien nimet julkaistaan huhtikuussa viikkotiedotteessa ja Facebookissa.   
Onnea kisaan!

Tukea kotikäsitöiden tekijöille:
Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry tukee käsityön tekijöitä, askartelua kotona syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tukea voi hakea materiaalikustannuksista kuitteja vastan toimittamalla ne Kasun toimistoon, osoite: Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry Salpausselänkatu 30 45100 KOUVOLA ja sähköposti: kasunakov@gmail.com
Lisätietoja antaa käsityövastaava Markku Mikkola puhelin 044 255 7346. Jos haluat käyttää tämän tuen, ilmoita asiasta Siskolle toimistoon puhelin 044 555 8637.

 

Ystävällisin terveisin, Nadja
toimistosihteeri

******

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 10

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.
Lisätiedot: https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/tilannekuvaryhma-koronavirus-leviaa-ihmisesta-toiseen-vahenna-lahikontakteja.html- Ulkoinen linkki

Korona-tilanteen vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Maaliskuun kaikki tapahtumat ja kerhot on peruttu kiristyneiden koronarajoitusten vuoksi.

Lappeenrannan kaupunki sai ensimmäisessä osallistuvan budjetoinnin ideahaussa huimat 140 ideaa erilaisiin ympäristötekoihin. 136 ideaa saapui sähköisen kyselyn kautta ja neljä ideaa tuli Asiakaspalvelukeskus Winkin kautta.
Lopuksi on aika äänestää jatkoon valituista ideoista ne, jotka menevät toteutusvaiheeseen. Lappeenrantalaiset valitsevat mielestään parhaat suunnitelmat äänestämällä 22.3. – 4.4.2021 välisenä aikana.
Kaikki äänestykseen menevät ideat esitellään lyhyesti Lappeenrannan kaupungin Osallistuvan budjetoinnin nettisivuilla.
Mitä ideoita saatiin?
Saapuneissa ideoissa oli runsaasti kehitysideoita liittyen muun muassa roskien keräämiseen tai kierrätykseen. Näiden lisäksi myös erilaiset liikkumiseen sekä kaupunkivihreän lisäämiseen liittyvät ideat nousivat suosituksi. Mukana oli myös ideoita, jotka ovat kaupungilla jo toteutuksessa eivätkä tarvitse lisärahoitusta osallistuvasta budjetoinnin määrärahasta. Nettisivuille koostetaan yhteenveto kaikista ideoista sekä niiden perusteluista.

Lisätietoja: Osallistuvan budjetoinnin sivusto: Osallistuva budjetointi 2021 - Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi- Ulkoinen linkki)
Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja, Lappeenrannan kaupunki, ilkka.rasanen@lappeenranta.fi , 0400-815 284
Kati Korhonen, projektipäällikkö, Lappeenrannan kaupunki, kati.m.korhonen@lappeenranta.fi , 040 354 2799

Listaus Ylen kanavilla ja Areenassa esitettävistä kuvailutulkatuista ohjelmista maaliskuussa:

Elokuva Aalto
Areena 15.3.2021, Yle teema 18.3.2021 ja Yle TV1 5.4.2021

Dokumentti Lost Boys
Areena 15.3.2021, Yle TV2 16.3.2021, Yle TV2 17.3.2021

Pala sydämestä -sarja (8 x 48 min.)
Areena 26.3.2021 ja Yle TV1 28.3.2021 alkaen

Dokumentti Anerca - elämän hengitys
Areena 29.3.2021, Yle Teema 5.4.2021

Elokuva Aurora
Areena 31.3.2021, Yle TV2 31.3.2021, Yle TV2 2.4.2021

Elokuva Tuntematon mestari
Areena 31.3.2021, Yle TV1 2.4.2021Terveisin, Nadja
toimistosihteeri

 

********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 9

Korona-tilanteen ja toimintakeskuksen remontin vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Yhdistyksen kerhot/tapahtumat ja kokoontumiset on peruttu 31.3. asti korona pandemian vuoksi.

Hallitus päätti 2.3. kokouksessa, että kevätkokouksen ajankohtaa siirretään koronan vuoksi. Uusi ajankohta on ke 26.5 ja uusi kutsu kevätkokoukseen on seuraavassa jäsentiedotteessa.

Tilannekuvaryhmässä tehtiin viime torstaina päätös siirtyä leviämisvaiheeseen, sillä ilmaantuvuusluku alueella on ollut rajussa kasvussa, ja tilanne on ollut huolestuttava. Muuntoviruksen esiintyvyys Etelä-Karjalassa on noussut huomattavan suureksi
Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti (2.3.2021 –31.3.2021 väliselle ajalle)
Lisätietoja: https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/etela-karjalassa-ryhdytaan-tiukempiin-koronatorjuntatoimiin-mita-kontakteja-muihin-ihmisiin-sina-pystyt-vahentamaan.html- Ulkoinen linkki

Yhdistyksen vertaistoimijat auttavat mahdollisuuksiesi mukaan ja rohkeasti soitto oman alueen vertaistoimijalle:
Yhdistyksen vertaistukiyhteyshenkilöt auttavat mahdollisuuksiesi mukaan ja rohkeasti soitto oman alueen vertaistoimijalle:
LAPPEENRANTA: Anja Mursinoff p. 040 835 6240, Timo Puustinen p. 0400 703 628
LAPPEENRANTA (Joutseno) Anja Tiainen, p. 0407431206
IMATRA: Soili Vilkka p. 040 768 1048, Susanna Kovasin p 0414403967, Ari Savisto p. 0503041846
RUOKOLAHTI: Anni Väänänen, p. 044 578 5271
PARIKKALA: Pentti Tarkkanen, p. 0400 301 532

Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry tukee käsityön tekijöitä, askartelua kotona syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tukea voi hakea materiaalikustannuksista kuitteja vastan toimittamalla ne Kasun toimistoon, osoite: Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry Salpausselänkatu 30 45100 KOUVOLA ja sähköposti: kasunakov@gmail.com
Lisätietoja antaa käsityövastaava Markku Mikkola puhelin 044 255 7346. Jos haluat käyttää tämän tuen, ilmoita asiasta Siskolle toimistoon puhelin 044 555 8637.

Helmikuu on kuntokuu –
Paralympiakomitean kuntokorttien palautus viimeistään tiistaihin 16.3.2021 mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten toimistoon.

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE Maaliskuu 2021
Kun kuulo heikkenee.
Lieväkin aistivamma vaikeuttaa arjessa toimimista. Normaaliaistisella henkilöllä kuuloaisti vahvistaa tiedostamattomasti näköaistin kautta tulevaa aistitietoa ja päinvastoin. Kun molemmat aistit ovat heikentyneet, aistit eivät voi täydentää toisiaan, mikä aiheuttaa suuremmat toiminnalliset haitat molempiin yksittäisiin aisteihin.
Kuulontutkimuksissa kannattaa käydä, jos:
•       Puheesta ei saa kunnolla selvää.
•       Puhelimen tai ovikellon ääntä ei kuule.
•       Television tai radion joutuu laittamaan suuremmalle äänenvoimakkuudelle kuin aikaisemmin.
•       Omien asioiden hoito on hankaloitunut heikon kuulon vuoksi.
•       Hälyisät olosuhteet tuntuvat erityisen raskailta.
•       Korvat soivat tai ovat tukkoisen tuntuiset
Kuulon heiketessä on tärkeää hakeutua kuulontutkimuksiin. Aika varataan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon, yksityiselle lääkäriasemalle tai kuuloalan yrityksiin. Alustavan lääkärin- ja kuulontutkimuksen jälkeen lääkäri kirjoittaa tarvittaessa lähetteen jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon. Kuulontutkimuksissa selvitetään kuulon heikkenemisen syy ja apuvälineiden tarve.
Lisätietoa ja lähteet: Kuuloliitto ry www.kuuloliitto.fi- Ulkoinen linkki
Suomen kuurosokeat ry: www.kuurosokeat.fi- Ulkoinen linkki
www.ikakuuloiset.fi/kuulon-apuvalineet/muut-kuulon-apuvalineet/- Ulkoinen linkki

Näkövammaisen palveluopas 2021 ilmestyy 26.3.2021. Palveluoppaassa on tuttuun tapaan tietoa muun muassa vammaispalveluista, kuntoutuksesta, apuvälineistä ja taloudellisista tuista.
Oppaan saa printtinä̈, Daisy- äänitteenä̈ ja pisteillä̈. Verkossa oppaan voi lukea osoitteessa www.nkl.fi/palveluopas- Ulkoinen linkki ja THP-verkossa Luetus-julkaisuna. 
Otamme vastaan ennakkotilauksia osoitteessa aineistotilaukset@nkl.fi tai 09 396 041. Kestotilaajat saavat oppaan automaattisesti. Mikäli haluat kestotilaajaksi, ilmoittaudu Niina Juntuselle niina.juntunen@nkl.fi tai 09 3960 4656.
Sama tiedote on 19.3. ilmestyvässä Airut-lehdessä.


Kauniita kevätpäiviä,
Nadja Turunen
toimistosihteer

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 8

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti myös jatkossa.
Korona-tilanteen vuoksi helmikuussa 2021 kerhot ja tapahtumat on peruttu. Asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. p. 0404860056
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Keskiviikko 3.3. klo 12:30. Keskiviikkoklubi Lappeenrannan toimintakeskuksella remontin jälkeen. Vertaishetki toivemusiikin tahdissa, Susanna Kovasin.
Huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja pyrimme huomioimaan turvavälit ja suosittelemme kasvomaskin käyttämistä. Kipeänä ei saa tulla kerhoon.
Pyydämme ilmoittautumiset toimistoon 040 4860056.

Kevätkokous
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry
Paikka: Toimintakeskus, Valtakatu 26 A 1, Lappeenranta
Aika: ke 24.3.2020 klo 13:00
Ilmoittautumiset kahvitarjoilun vuoksi viimeistään 10.3. klo 14 mennessä, p. 040 486 0056. Kahvitarjoilu 12.30 - 13.00
Samalla mahdollisuus tutustua toimintakeskuksen remontoituihin tiloihin.
Kevätkokoukseen ei järjestetä kuljetusta.

Kokoukseen voi osallistua myös puhelimitse, ei tarvitse tietokonetta, mutta puhelimessa olisi hyvä olla kokouksen aikana kuulokkeet, jossa on mikrofoni. Puhelimitse osallistuville soitetaan ennen kokouksen alkua.

Imatran Sitruuna kerho ei kokoonnu maaliskuussa ja Imatran torstain askartelukerho ei kokoonnu toistaiseksi.  Lisätietoja Soili Vilkka p.040 768 1048.Eksote on avannut oman koronarokotusneuvontaa antavan puhelinpalvelun. Puhelinpalvelu toimii maanantaista perjantaihin klo 9–16. Rokotusneuvontaa saa numerosta 05 352 2355.
Huomioithan, että neuvontanumerosta saat vain yleistä neuvontaa Eksoten alueen koronarokotuksista. Puhelinpalvelun kautta ei voi tällä hetkellä varata koronarokotusaikoja.
Eksotelta lähetetään viikosta 8 alkaen rokotukseen kutsuttaville kirje tai tekstiviesti. Osa kutsutaan rokotuksiin edelleen soittamalla. Mikäli joudut siirtämään tai perumaan varmistuspuhelulla vahvistetun ajan, ota yhteyttä numeroon 05 352 2355.
Eksoten koronarokotuksista löydät lisätietoa osoitteesta: www.eksote.fi/koronarokotukset- Ulkoinen linkki
Mikäli asiasi koskee selvästi koronarokotetta, voit hakea tietoa myös seuraavista osoitteista:
https://thl.fi/koronarokote- Ulkoinen linkki
https://thl.fi/riskiryhmienrokotukset- Ulkoinen linkki
Mikäli et pysty hakemaan tietoa THL:n sivuilta, voi samat kysymykset kysyä valtakunnallisesta koronaneuvonnasta. Valtioneuvoston ylläpitämässä puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.
Lisätietoa: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat- Ulkoinen linkki
Lisätietoja medialle: Jaana Luostarinen, projektipäällikkö, jaana.luostarinen@eksote.fi, puh. 040 651 3986

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö toteuttaa Ota Kantaa -päihdetilannekyselyn Etelä-Karjalassa.
Sähköisenä toteutettava kysely on avoinna 1.-28.2.2021. Kyselyyn voi vastata minkä tahansa ikäinen eteläkarjalainen henkilö. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 10 minuuttia, ja kyselyyn vastataan nimettömänä. Kyselyn tietoja ei luovuteta eteenpäin. Kyselyyn pääsee tästä linkistä: https://webropol.com/s/pakkaotakantaa2021- Ulkoinen linkki
Lisätietoja: Sanna Ahtiainen, ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ,p. 0407405527, sanna.ahtiainen@eksote.fiYstävällisin terveisin, Nadja
Toimistosihteeri

 

********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 7


Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa. Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.
Korona-tilanteen ja toimintakeskuksen remontin vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Virkistyspäivä la 20.2. Holiday Club Saimaa -kylpylässä, Lappeenrannassa.
Ohjelmassa mm. tutustuminen Holiday Clubin Saimaan tiloihin ja toimintoihin, lounas, katsaus seudun historiaan, säävarauksella ulkoilua, keilailua/rentoutushetki.
Ohjelma alkaa klo 9.30 alkuinfolla, jossa kerrotaan päivän ohjelma. Opastus Holiday Club Saimaan aulasta ryhmätyötilaan.


Ke-klubi 24.2 on peruttu. Uusi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin viikkotiedotteessa.

Helmikuu on kuntokuu. Kuntokortteja saat näillä tavoilla:
•       soittamalla Lappeenrannan toimistoon ja lähetetään postitse kotiin
•       tulostaa netistä osoitteesta: https://www.kuntokuu.fi/images/tiedostot/Kuntokuu/kuntokortti_-_helmikuu.pdf- Ulkoinen linkki.
•       täyttää sähköisen kortin kuntokuun sivuilla, muista käyttäjätunnukset.
 Palauta kuntokortti Kaakkois-Suomen näkövammaisten toimistolle 16.3.2021 mennessä.

Kirjasto kerää helmi–maaliskuun aikana yli 64-vuotiaiden imatralaisten kysymyksiä kuntavaaliehdokkaille.
Imatran kaupunginkirjasto osallistuu Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran koordinoimaan  Kirjastoista kansanvallan foorumeita -hankekokonaisuuteen . Imatran osuus hankkeesta on nimeltään ”Kuntavaaliareena – seniorien ääni kuuluviin”. Hankkeen kohderyhmänä ovat yli 64-vuotiaat imatralaiset. Tavoitteena on parantaa seniorien vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa.
Kirjasto järjestää ennen huhtikuun kuntavaaleja kaupunginvaltuustossa oleville puolueille kaksi vaalipaneelia, ja kolmas järjestetään kuntavaalien jälkeen. Paneeleissa esitettävät kysymykset kerätään etukäteen senioreilta itseltään. Oman kysymyksensä voi esittää joko hankkeen nettisivuilla osoitteessa  www.imatra.fi/kuntavaaliareena- Ulkoinen linkki  tai kirjastoista löytyvillä paperilomakkeilla. Kysymysten vastaanotto alkaa perjantaina 5.2., ja aikaa on maaliskuun loppuun asti.
– Toivon, että saamme ikä- ihmisiltä paljon kysymyksiä kuntavaaliehdokkaille. Nyt on hyvä tilaisuus vaikuttaa kaupunkimme asioihin, Imatran kaupunginkirjaston hankekoordinaattori Sari Toivonen sanoo.

Lisätiedot: Hankekoordinaattori Sari Toivonen, sari.toivonen@imatra.fi
puh. 020 617 6607
Kirjastoasiantuntija, Ari Sareslahti, ari.sareslahti@imatra.fi
puh. 020 617 6603

Mihin ympäristötekoihin käyttäisit 20 000 euroa Lappeenrannassa? - Kaupunki hakee ideoita toteutettavaksi osallistuvan budjetoinnin kautta.
Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen:
-Haemme ympäristön tilan parantamiseen liittyviä ehdotuksia ja ideoita, joiden toteutus vähentää lappeenrantalaisten haitallisia vaikutuksia ympäristölle, ilmastolle ja luonnolle, parantaa luonnon monimuotoisuutta tai lisää kuntalaisten mahdollisuuksia nauttia lähiluonnosta tai Saimaasta kestävällä tavalla.
Asukkaiden ideat voivat liittyä esimerkiksi kävelyn ja pyöräilyn tai joukkoliikenteen edistämiseen tai liikenteen päästöjen vähentämiseen, kierrätykseen tai jätteiden määrän vähentämiseen, kestävän kuluttamisen ja asumisen edistämiseen, energian käytön tehostamiseen, kaupunkiympäristöön tai luontoharrastuksiin.  Idean tulee olla kaupungin toimin edistettävissä ja toteutettavissa 2021 aikana. 
Lisätietoja: Osallistuvan budjetoinnin ohjeet ja kriteerit: Osallistuva budjetointi 2021 - Lappeenrannan kaupunki (lappeenranta.fi- Ulkoinen linkki)


Ystävällisin terveisin, Nadja

*********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 6

EKSOTE: n alue on vielä koronan kiihtymisvaiheessa, joten suurin osa yhdistyksemme kerhotilojen ylläpitäjistä pitävät ryhmätoimintatilat suljettuna vielä helmikuussa 2021. Yhdistyksemme noudattaa korona epidemian viranomaisohjeita toiminnassaan.
Alla olevan linkin takaa löytyy tietoa koronarokotuksista, päivittyvää tietoa koronarokotuksien suunnitteluun.
https://www.eksote.fi/Koronavirus/koronarokotukset/Sivut/default.aspx
Korona-tilanteen- Ulkoinen linkki
 ja toimintakeskuksen remontin vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Helmikuun aikana Imatralla askartelukerho ja seurakunnan 
sitruunakerho eivät kokoonnu.

Keskiviikkona 17.2. klo 12:30-14:30
Keskiviikkoklubi Nuijamiehessä, osoite: Valtakatu 39, 53100 Lappeenranta. Vieraana: Vuokko Jantunen, Näkövammaisten liiton toimeentuloturvan asiantuntija ja Mikko Vento (kertoo Nuijamiehen historiasta)
Huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja pyrimme huomioimaan turvavälit ja suosittelemme kasvomaskin käyttämistä. Kipeänä ei saa tulla kerhoon.

Pyydämme ilmoittautumiset toimistoon 040 4860056.

Kruunupuistossa Punkaharjulla v. 2021 järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit näkövammaisille aikuisille. Kuntoutus on Kelan järjestämää ja osallistujille maksutonta. Kuntoutukseen kuuluu majoitus 2 hh täysihoidolla. Kelasta voi saada kuntoutusrahaa ansionmenetyksestä sekä korvauksia matkakuluista.
Sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu alle 68 –vuotiaille ja yli 68 –vuotiaille näkövammaisille. Kurssille osallistuminen edellyttää riittävän itsenäistä toimintakykyä, jotta pystyt liikkumaan ja toimimaan ilman jatkuvaa avustamista. Kuntoutusta varten tarvitset alle vuoden vanhan lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän muun lääketieteellisen selvityksen.
Kurssin tavoitteena on auttaa sinua ja perhettäsi sopeutumaan näkövamman mukanaan tuomiin muutoksiin ja tukea sinua suoriutumaan arjestasi aktiivisesti. Kurssilla saat tietoa, vertaistukea sekä keinoja toimia arjessa mahdollisimman täysipainoisesti. Kurssilla pyritään löytämään omia vahvuuksia, valmiuksia ja rohkeutta toimia.
Kurssin kesto on 5 vuorokautta. Kursseilla on 2 päivän jakso läheisille. Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena, mutta se sisältää myös yksilöllistä toiminta.
AJANKOHDATKURSSIT:
 ALLE 68 –VUOTIAILLE
Kurssi 766751. –5-2.21
Kurssi 76676 11. –15.10.21

KURSSIT YLI 68 –VUOTIAILLE:
Kurssi 766701. –5.2.21
Kurssi 7667126. –30.4.21
Kurssi 766727. –11.6.21
Kurssi 766736. –10.9.21
Kurssi 7667425. –29.10.21

Lisätiedot: Kurssiajankohdat löydät: kela.fi/kuntoutuskurssihaku- Ulkoinen linkki. Voit hakea Kruunupuistossa järjestettävät kurssit kurssinumerolla. Ota yhteyttä puh. 040684 6488 tai kuntoutus@kruunupuisto.fi
Tiina Riikonen, kuntoutusjohtaja, tiina.riikonen@kruunopuisto.fi
puh.050 432 9282
Esitepyynnöt myyntipalvelu@kruunupuisto.fi tai puh. 044 763 9130


Kulttuuripalvelu tekee selvitystä kuvailutulkkauksesta
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry toteuttaa selvitystyön kuvailutulkkauksen tilasta Suomessa. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Selvitystyön tarkoituksena on tuottaa ajankohtaista tietoa kuvailutulkkauksesta Suomessa sekä laatia suosituksia kuvailutulkkauksen tuottamiseen ja koulutukseen. Tilannekuvan tarve on ilmeinen kuvailutulkkauksen lisääntyessä ja kysynnän kasvaessa mm. EU:n saavutettavuusdirektiivin ja Suomen digipalvelulain myötä.
Kyselytutkimuksen toteuttavat Tampereen yliopistolta Maija Hirvonen ja Betta Saari. Kyselylomake tulee saataville sekä sähköisesti täytettävänä lomakkeena että puhelimitse vastattavassa muodossa. Puhelimitse toteutettavista kyselyistä vastaa Betta Saari, joka tulee soittelemaan haastattelusoittoja eri näkövammaisille eripuolilla maata.
Kyselytutkimuksen jälkeen tehdään haastatteluja toimijoiden parissa.
Kysely- ja haastattelututkimuksista kerätyn tiedon perusteella Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n asettama asiantuntijaryhmä laatii kuvailutulkkaussuosituksen.
Kysely toteutetaan helmi-maaliskuun 2021 aikana. Haastattelut tehdään keväällä ja kesällä 2021. Kuvailutulkkaussuositus laaditaan ja julkistetaan syksyllä 2021.


Listaus Ylen kanavilla ja Areenassa esitettävistä kuvailutulkatuista ohjelmista tänä keväänä:

Elokuva Aalto
Areena 15.3.2021, Yle teema 18.3.2021 ja Yle TV1 5.4.2021

Dokumentti Lost Boys
Areena 15.3.2021, Yle TV2 16.3.2021, Yle TV2 17.3.2021

Pala sydämestä -sarja (8 x 48 min.)
Areena 26.3.2021 ja Yle TV1 28.3.2021 alkaen

Dokumentti Anerca - elämän hengitys
Areena 29.3.2021, Yle Teema 5.4.2021

Elokuva Aurora
Areena 31.3.2021, Yle TV2 31.3.2021, Yle TV2 2.4.2021

Elokuva Tuntematon mestari
Areena 31.3.2021, Yle TV1 2.4.2021

Elokuva BABY JANE
Areena 1.4.2021, Yle TV2 7.4.2021, Yle TV2 17.4.2021

Dokumentti Karpo
Areena 10.5.2021, Yle TV1 13.5.2021, Yle TV1 16.5.2021

Lisätiedot:
https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-1530- Ulkoinen linkki
Terveisin, Nadja
toimistosihteer

 

 

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 5

EKSOTE:n alue on vielä koronan kiihtymisvaiheessa, joten suurin osa yhdistyksemme kerhotilojen ylläpitäjistä pitävät ryhmätoimintatilat suljettuna vielä helmikuussa 2021. Yhdistyksemme noudattaa korona epidemian viranomaisohjeita toiminnassaan.

Keskiviikkona 17.2. klo 12:30-14:30
Keskiviikkoklubi Nuijamiehessä, osoite: Valtakatu 39, 53100 Lappeenranta. Vieraana: Vuokko Jantunen, Näkövammaisten liiton toimeentuloturvan asiantuntija ja Mikko Vento (kertoo Nuijamiehen historiasta)
Huolehdimme hyvästä käsihygieniasta ja pyrimme huomioimaan turvavälit ja suosittelemme kasvomaskin käyttämistä. Kipeänä ei saa tulla kerhoon.

Pyydämme ilmoittautumiset toimistoon 040 4860056.


Oikeuksienvalvonta tiedottaa: Koronarokotukset.
Koronarokotukset ovat käynnissä Suomessa. Rokotukset etenevät THL:n kansallisen rokotusjärjestyksen mukaan. Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita tutkiva ja hoitava terveydenhuollon henkilöstö. Seuraavaksi rokotetta tarjotaan ikääntyneille henkilöille. Muulle väestölle tarjotaan rokotetta tämän jälkeen.   
Ikäihmisiä rokotetaan aluksi kontrolloidusti rokoteryhmän arvioimassa järjestyksessä vähäisen rokotemäärän vuoksi. Oma kuntasi tiedottaa, kun laajemmat väestön ajanvaraukset rokotuksille ovat mahdollisia ja ohjeistaa, miten voit varata ajan rokotukseen.
Muistilista rokotusta odottavalle
    Rokotteen saavat kaikki halukkaat.
    Rokotteet ja rokottautuminen ovat kaikille maksuttomia.
    Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.
    Rokotukset tullaan järjestämään niille varatuissa pisteissä.
    Aikataulut täsmentyvät. Rokotusaikatauluista tiedotetaan paikallismedioissa, kuten lehdissä, sosiaalisessa mediassa ja ikääntyneitä tiedotetaan myös kirjeitse.
Eksote
Koronarokotteita tullaan tässä vaiheessa antamaan ajanvarauksella. Tieto ajanvarauksesta tulee ensimmäisenä rokotettavalle ryhmälle kirjeitse. Soitamme asiakkaalle, ellei ajanvarauksen vahvistaminen kirjeessä annetun ohjeen mukaisesti onnistu. Rokotukset tullaan aloittamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeistuksen mukaisesti iäkkäimmistä eli yli 80 vuotta täyttäneistä. https://www.eksote.fi/Koronavirus/koronarokotukset/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki
Hyödyllistä tietoa:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus- Ulkoinen linkki   
https://www.nkl.fi/fi/artikkeli/vammaisten-koronarokotustaksimatkat-korvattava- Ulkoinen linkki

Mukavaa helmikuuta toivotellen, Vuokko Jantunen, Näkövammaisten liiton toimeentuloturvan asiantuntija

Kuntokuu
Helmikuu on kuntokuu. Kuntokortteja saat näillä tavoilla:
•       soittamalla Lappeenrannan toimistoon ja lähetetään postitse kotiin
•       tulostaa netistä osoitteesta: https://www.kuntokuu.fi/images/tiedostot/Kuntokuu/kuntokortti_-_helmikuu.pdf- Ulkoinen linkki.
•       täyttää sähköisen kortin kuntokuun sivuilla, muista käyttäjätunnukset.
 Palauta kuntokortti Kaakkois-Suomen näkövammaisten toimistolle 16.3.2021 mennessä.


Terveisin, Nadja
toimistosihteeri

*****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 4

Korona-tilanteen ja toimintakeskuksen remontin vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme 7.1.2021 alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi


Ke 3.2. Uusien jäsenten info klo 11-12.15
Tilaisuus järjestetään poikkeuksellisesti toisissa tiloissa toimintakeskuksen remontin vuoksi. Osoite: Valtakatu 39, 53100 Lappeenranta (Nuijamies). Klo 13-14.30 Hanna Räisänen, kuntoutusohjaaja, EKSOTE
Aiheet: näkövammaisten kuntoutus ja keskustelua korona asioista näkövammaisten näkökulmasta.
Pyydämme ilmoittautumiset toimistoon 040 4860056.

Helmikuun aikana Imatralla askartelukerho ja seurakunnan
sitruunakerho eivät kokoonnu.
Tarvittaessa lisätietoja Soililta 040 768 1048

Kevään ensimmäinen kirjailijavierailu Lappeenrannan kaupunginkirjastossa järjestetään virtuaalisena koronavirusrajoitusten vuoksi.
Yle Lappeenrannan toimittaja Johanna Luukko haastattelee Annamari Marttista tämän uusimmasta romaanista Häiriömerkintä (Tammi 2021) ma 8.2. Lainan päivänä klo 18-19.
Käytössä on Facebook Live ja löydät lähetyksen Facebook-sivuiltamme: https://www.facebook.com/events/839150093601159/- Ulkoinen linkki
Toivotamme kaikki tervetulleiksi seuraamaan kevään ensimmäistä kirjailijavierailua verkossa ja esittämään kysymyksiä!
Lisätiedot: Merja Rostila, erikoiskirjastonhoitaja, Lappeenrannan kaupunginkirjasto, p. 040 681 1874
merja.rostila@lappeenranta.fi

Terveisin, Nadja

****

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 3

Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti myös jatkossa.
Korona-tilanteen vuoksi tammikuun 2021 kerhot ja tapahtumat on peruttu. Asiakaspalvelua saa toimistostamme 7.1.2021 alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. p. 0404860056
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Apurahan hakeminen
Hallitus on päättänyt jatkaa apurahan hakuaikaa. Hakemus voi olka vapaamuotoinen, mutta siinä tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä). Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 28.1.2021 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Uusien jäsenten infotilaisuus keskiviikkona Ke 3.2.2021 klo 11.30 - 12.30. Paikka: Nuijamies ja Valtakatu 38, 53100 Lappeenranta. Tervetuloa tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja kertomaan omista toiveista yhdistyksen toiminnassa, paikalla hallituksen jäseniä. Tilaisuudessa on tavattavissa myös Näkövammaisten liitosta toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen ja näkövammaisten kuntoutusohjaaja Hanna Räisänen.

Kuntokuu
Helmikuu on kuntokuu. Kuntokortteja saat eri tavalla:
•       soittamalla Lappeenrannan toimistoon ja lähetetään postitse kotiin
•       tulostaa netistä osoitteesta: https://www.kuntokuu.fi/images/tiedostot/Kuntokuu/kuntokortti_-_helmikuu.pdf- Ulkoinen linkki.
•       täyttää sähköisen kortin kuntokuun sivuilla, muista käyttäjätunnukset.
 Palauta kuntokortti Kaakkois-Suomen näkövammaisten toimistolle 16.3.2021 mennessä.

Virkistyspäivä la 20.2.2021
Virkistyspäivä la 20.2.2021 klo 9.30-15.00 on todettu Lappeenrannassa Holiday Club Saimaa -kylpylässä. Ja on vielä mahdollisuus viettää aikaa siellä. Ilmoittautuminen: Sisko Rae puh. 044 555 8637
Ohjelmassa mm. tutustuminen Holiday Clubin Saimaan tiloihin ja toimintoihin, lounas, katsaus seudun historiaan, säävarauksella ulkoilua, keilailua/rentoutushetki. Lopuksi kahvit ja palaute. Yhdessäoloa kaikille jäsenille, myös perheenjäsenet/avustaja mukaan. Matkat omin kyydein!

Kysely liikkumisesta
Invalidiliitto kartoittaa, miten vammaisten ihmisten liikkuminen onnistui/muuttui koronavuoden aikana 2020.
Vastaamalla kyselyyn saadaan mukaan myös koronan vaikutuksia näkövammaisten liikkumiseen.
Tässä linkki kyselyyn
https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/74d92ed1-1cdf-4202-86af-5ea926c68561?displayId=Fin2182139- Ulkoinen linkki
Lisätietoja: Vuokko Jantunen, toimeentuloturvan asiantuntija, p. 050 526 3725, vuokko.jantunen@nkl.f


Terveisin, Nadja

********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 2

Korona-tilanteen vuoksi tammikuun 2021 kerhot ja tapahtumat on peruttu. Asiakaspalvelua saa toimistostamme 7.1.2021 alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan. p. 0404860056
Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Virkistyspäivä la 20.2.2021
Kaakkois-Suomen Näkövammaiset ry ja Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry järjestää jäsenille virkistyspäivän Lappeenrannassa Holiday Club Saimaa -kylpylässä la 20.2.2021 klo 9.30-15.00. Ohjelmassa mm. tutustuminen Holiday Clubin Saimaan tiloihin ja toimintoihin, lounas, katsaus seudun historiaan, säävarauksella ulkoilua, keilailua/rentoutushetki. Lopuksi kahvit ja palaute. Yhdessäoloa kaikille jäsenille, myös perheenjäsenet/avustaja mukaan. Matkat omin kyydein!
Päivän päätteeksi mahdollisuus käydä kylpylässä rentoutumassa omakustanteisesti 10 eur/hlö (normaalisti 22 eur). Yöpyminen omakustanteisesti 128 eur/2 hh huone. Huoneet tulee varata itse Holiday Club Saimaasta. Ilmoittautuminen viimeistään 15.1.2021 Sisko Rae puh. 044 555 8637. Maksimi osallistujamäärä 30 henkilöä. Kerro ilmoittautuessasi seuraavat asiat: nimi, ruokavalio ja mihin näistä osallistut: ennen lounasta joko tutustuminen Holiday Club Saimaan tiloihin tai ulkoilu sekä lounaan jälkeen joko keilailu tai seudun historiakatsaus tai rentoutushetki. Omavastuu on 20 euroa ja se maksetaan pe 29.1.2021 mennessä Kaakkois-Suomen Näkövammaisten tilille: FI43 5750 0120 2825 70.

Apurahan hakeminen
Hallitus on päättänyt jatkaa apurahan hakuaikaa. Hakemus voi olka vapaamuotoinen, mutta siinä tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä). Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä euromäärä (summa, jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Apurahahakemus on toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 28.1.2021 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote, Tammikuu 2021
Kuntoutus-Iiris huomioi korona-aikana turvallisuudestasi.
Näkövammaisten aikuisten ja lasten yksilölliset kuntoutusjaksot Iiriksessä toteutuvat koronatilanteesta huolimatta.
Korona huomioidaan Kuntoutus-Iiriksessä siten, että jokaiselle kuntoutujalle tarjotaan maskit ja/tai visiirit. Kaikki Kuntoutus-Iiriksen työntekijät käyttävät maskeja kaikissa asiakastapaamisissa.
Kela tekee koko ajan myönteisiä päätöksiä näkövammaiskuntoutukseen
Kelan myöntämän Vaativan kuntoutuksen kuntoutuspäätös on voimassa vuoden. Jos kuntoutuspäätös on umpeutumassa koronatilanteen vuoksi, on puhelimitse saatu Kelan kanssa sovittua päätökseen jatkoaikaa.
Kelan myöntämä Harkinnanvarainen kuntoutus on voimassa 1,5 vuotta päätöksestä ja myös näihin Kela on antanut maksusitoumukselle joustavasti jatkoa.
Lähteet:
Kuntoutus-Iiris, www.nkl.fi/fi/kuntoutus- Ulkoinen linkki
www.kela.fi- Ulkoinen linkki

Näkövammaisten liiton toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen on tällä hetkellä tavoitettavissa ainoastaan puhelimitse ja sähköpostilla. Välttämättömiä asiakastapaamisia, joita ei voi puhelimitse hoitaa, voi edelleen tehdä, mutta ajanvarauksella. Vuokon puhelinnumero 050 526 3725 ja sähköpostiosoite vuokko.jantunen@nkl.fi


Pakkasterveisin ,Nadja

 

********

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n viikkotiedote
 Viikko 1 - 2021

KORONA-TILANTEEN VAIKUTUS YHDISTYKSEN TOIMINTAAN
EKSOTE:n alue on vielä koronan kiihtymisvaiheessa, joten suurin osa yhdistyksemme kerhotilojen ylläpitäjistä pitävät ryhmätoimintatilat suljettuna vielä tammikuussa 2021. Yhdistyksemme noudattaa korona epidemian viranomaisohjeita toiminnassaan.

https://www.eksote.fi/Koronavirus/Sivut/default.aspx- Ulkoinen linkki

 

Korona-tilanteen ja toimintakeskuksen remontin vuoksi, asiakaspalvelua saa toimistostamme 7.1.2021 alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Puhelimitse asiakaspalveluaika on ke ja to klo 10-14. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan.

Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

VERTAISTUKI YHTEYSHENKILÖT

Yhdistyksen vertaistukiyhteyshenkilöt ovat Sinua varten jäsenemme kaikissa mieleen tulevissa asioissa yhdistyksen toimintaan, näkövammaisuuteen liittyen tai vaikka kuulumisten vaihtoon. Ota meihin yhteyttä!

LAPPEENRANTA: Anja Mursinoff p. 040 835 6240, Timo Puustinen p. 0400 703 628

LAPPEENRANTA (Joutseno) Anja Tiainen, p. 0407431206

IMATRA: Soili Vilkka p. 040 768 1048, Susanna Kovasin p 0414403967, Ari Savisto p. 0503041846

RUOKOLAHTI: Anni Väänänen, p. 044 578 5271

PARIKKALA: Pentti Tarkkanen, p. 0400 301 532

 

TYÖIKAISTEN RYHMÄN YHTEYSHENKILÖ MUUTTUNUT

Vuoden 2021 alusta työikäisten ryhmän yhteyshenkilönä toimii Tero Tuomainen, p.  044 967 4422, sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com

 

KERHOJEN ALKAMISTILANNE tammikuussa 2021

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n kerhot ovat tauolla korona-tilanteen vuoksi tammikuun 2021. Korona-tilanteen salliessa kerhot alkavat helmikuussa 2021. Tarkemmat tiedot lähempänä helmikuuta viikkotiedotteessa tai saat tiedon myös toimistosta ja kerhon vetäjältä.

 

Kaikkiin tapahtumiin ilmoittaudutaan kerhon vetäjälle ennakkoon kokoontumisrajoitusten vuoksi.

 

LAPPEENRANTA

Näkövammaisten Hetki-ryhmän (Lpr seurakunnan kerho) tapaamiskerrat ovat: 12.2., 12.3., 16.4. ja 25.5. klo 13.00 - 14.30 osoitteessa Valtakatu 38, 2. kerros. Vetäjänä toimii Marika Gustafsson, lisätietoja p. 040 312 6321.

 

KESKIVIIKKO-KLUBI

Ke 3.2. Uusien jäsenten info klo 11-12.15

Klo 13-14.30 Hanna Räisänen, kuntoutusohjaaja, EKSOTE

Paikka: Nuijamies, Valtakatu 39, 53100 Lappeenranta

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: toimisto p. 040 486 0056

 

LAPPEENRANNAN KEILAKERHO
Keilailu jatkuu Lappeenrannan keilahallissa ke 13.1.2021 klo 15.00. Lisätietoja, Toivo Tarvainen p. 0405529798

 

IMATRA

Sitruunakerho (Imatran seurakunnan kerho)

Maanantai 8.2. klo 12.30 – 15 (parilliset viikot)

Olavinkulman Olkkarissa, käynti Kallenkujan puolelta.

Lisätietoja Soili Vilkka p. 040 768 1048

 

Askartelukerho (Sivis)

Torstai 4.2. klo 15 - 18

Mansikkalan palvelutalo, Kauppakatu 3 kerhohuone.

Yhteyshenkilö Anja Mursinoff p. 040 835 6240


RUOKOLAHTI

Lisätietoja: Anni Väänänen puh 044 578 5271

 

PARIKKALA

Tiistaina 9.2.2021 klo 13.00 - 15.00. Kerho kokoontuu aina kuukauden toisena tiistaina. Yhteyshenkilö Pentti Tarkkanen p. 0400 301 532.

 

JÄSENTIEDOTE 1-2021
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry:n jäsentiedote 1/2021 on postitettu 10.12.2020. Mikäli et ole saanut jäsentiedotetta haluamassasi muodossa, ota yhteys toimistoon p. 0404860056 tai puheenjohtajaan p. 0414403967.

 

YHTEYSTIEDOT MUUTTUNEET?

Mikäli yhteystietosi ovat muuttuneet (osoite, puhelin, sähköposti), ilmoita siitä toimistoon mahdollisimman pian.

TOIMINTAKESKUKSEN REMONTTI
Yhdistyksen toimintakeskus ja toimisto on suljettu ajalla 7.1.-28.2.2021 remontin vuoksi. Remontin aikana asiakaspalvelua saa vain puhelimitse ja sähköpostilla 7.1.2021 alkaen, puhelimitse ke ja to klo 10-14 välisenä aikana. Muina aikoina voi jättää viestin toimiston puhelimen vastaajaan p. 0404860056

Keskiviikko-klubeja ei järjestetä tammikuussa.
Helmikuussa ke-klubit alkavat muissa tiloissa (korona-tilanteen salliessa).


APURAHAN HAKEMINEN
Hallitus on päättänyt jatkaa apurahan hakuaikaa. Hakemus voi olla vapaamuotoinen, mutta siinä tulee ilmetä seuraavat asiat: nimi, osoite, puhelinnumero, tilinumero sekä sähköpostiosoite (jos käytössä).
Perustelut apurahan käyttöön: käyttötarkoitus miksi apurahaa haetaan, kohde/toiminta mihin haetaan sekä arvioitu euromäärä (summa jota haetaan). Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä. Apurahahakemus on
toimitettava toimistoon kirjallisesti postitse tai sähköpostilla 28.1.2021 mennessä. Osoite: Valtakatu 26 A 1, 53100 Lappeenranta. 

Sähköposti: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

HALLITUS v 2021

Hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan 15.12.2020 hallituksen varapuheenjohtajaksi Mikko Ojasen vuodeksi 2021. Hallitus toivoo jäseniltä yhteydenottoa yhdistyksen toimintaan liittyvissä asioissa ja uusia ideoita toimintaan.

 

Puheenjohtaja

Susanna Kovasin

p. 041 440 3967, kiireellisissä asioissa jätä viesti vastaajaan.

sähköposti: susanna.kovasin@gmail.com

 

Varapuheenjohtaja

Mikko Ojanen

p. 050 581 7770

sähköposti: m.ojanen@luukku.com

 

Hallituksen jäsenet

Juha Hanhimäki

p. 050 598 8416

sähköposti: juha.hanhimaki@hanhimaki.com

 

Annikki Kohonen

p. 040 593 5515

sähköposti: annikki.kohonen@gmail.com

 

Timo Puustinen

p. 040 070 3628

sähköposti: timo.puustinen@pp4.inet.fi

 

Tero Tuomainen

p. 044 967 4422

sähköposti: tero.ilkka.tuomainen@gmail.com

 

Mikko Vento

p. 040 550 8119

sähköposti: keski.dokumentti@gmail.com

 

Varajäsen

Jaakko Koivisto

p. 040 751 5831

KOTISIVUT UUDISTUNEET

Näkövammaisten liitto on uudistanut Internet sivunsa, jossa sijaitsevat myös yhdistyksemme kotisivut. Uusien kotisivujemme osoite on:

 https://www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammmaiset-ry- Ulkoinen linkki

Otamme mielellämme vastaan ideoita ja ajatuksia mitä kotisivuille tulisi olla esillä. Tällä hetkellä kotisivuilla ovat yhdistyksen keskeisimmät toimintamuodot ja yhdistyksen yhteystiedot.

 

YHDISTYS FACEBOOKISSA

Yhdistys on esillä myös Facebookissa, jossa tiedotetaan ajankohtaisista asioista, näkövammaisten toiminnasta Etelä-Karjalassa ja kerhojen kuulumisia. Facebook-sivut ovat osoitteessa: www.facebook.com/eknvry- Ulkoinen linkki

Facebook sivut ovat julkiset, niitä pääsee katsomaan kaikki Facebookin käyttäjät.

 

VIIKKOTIEDOTE

Viikkotiedote on ajankohtaisin tiedotusmuoto yhdistyksen toiminnasta, tapahtumista ja ajankohtaisista muutoksista. Se julkaistaan mahdollisuuksien mukaan viikoittain. Yhdistyksen toiminnan lisäksi tiedotamme Etelä-Karjalan alueen muista näkövammaisia mahdollisesti kiinnostavista tapahtumista sekä ajankohtaisista edunvalvontaan ja vammaisten oikeuksiin liittyvistä asioista. Viikkotiedote julkaistaan jäsenen ilmoittamaan sähköpostiin, internet-sivulla ja Facebookissa. Mikäli Sinulla ei ole omaa sähköpostia, voit pyytää viikkotiedotteen läheisesi, tuttavasi tai avustajasi sähköpostiin. Viikkotiedote luetaan myös yhdistyksen kerhoissa.

 

 

Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry toivottaa kaikille jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen terveyttä ja antoisia kokemuksia vuodelle 2021.

 

Susanna Kovasin

puheenjohtaja

p 0414403967

 

-----
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry
Puh. 040 486 0056
Valtakatu 26 A 1
53100 Lappeenranta
email: ek.nakovammaisetry@pp.inet.fi

www.kasun.fi/fi/etela-karjalan-nakovammmaiset-ry- Ulkoinen linkki
Facebook: www.facebook.com/eknvry- Ulkoinen linkki


Sivu päivitetty